Тръмп може да засили нестабилността в Ирак и Сирия

 

Президентът на САЩ Барак Обама е заповядал на Пентагона да ликвидира главатарите на групировката “Джебхат ан Нусра” в Сирия, съобщи в. “Вашингтон пост”.

През юли “Джебхат ан-Нусра” обяви, че променя името си на “Джабхат Фатх ал Шам” (Фронт за завладяване на Сирия). За унищожаването ѝ американците ще включат в операциите си повече дронове и разузнавателна мощ. След издаването на заповедта са избити вече 4-ма шефове на организацията, близка до “Ал Кайда”.

Решението отразява растящата тревога на Обама, че контролираната от групировката територия в Сирия може да стане място за подготовка на атентати в Европа.

Нямаме информация Барак Обама да е дал такова нареждане, обявиха обаче от Москва.

Вижданията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за Близкия изток може да донесат още повече нестабилност в региона, пише в. “Дейли мейл”. Милиардерът обеща неколкократно да се засили войната срещу “Ислямска държава”. В тази битка големият губещ може да е опозицията, подкрепяна от администрацията на Барак Обама. Тръмп обаче каза, че бунтовниците могат да бъдат по-лоши от Башар Асад и че разбиване на джихадистите е по-важно от отстраняване на сирийския лидер. Той обяви и че иска по-добро сътрудничество с Русия, съюзник на Асад.

Един от главатарите на терористите беше ликвидиран междувременно при въздушен удар, извършен от оглавяваната от САЩ коалиция в иракския град Мосул.

Руски бойни самолети, разположени на кораба “Адмирал Кузнецов”, всеки момент щенанесат удари срещу терористите в Сирия, съобщи ТАСС. Бойните машини “Су-33” и “МиГ-29” направиха разузнавателни полети.