Броят на абонатите на „Делта“, използващи интернет, се е удвоил от септември насам, съобщи управителят на кабелния оператор Юлиян Йорданов. Изключителният ръст, постигнат само за няколко месеца, той обясни със започналото изграждане на пасивната оптична мрежа в Русе, която позволява достигането на скорост от 1 Gigabit в съчетание с много по-висока надеждност. Според плановете на компанията новата услуга ще стане достъпна в целия град за период до две години.
Друга причина за наплива кандидати за високоскоростен интернет е преминаването към изцяло цифрова телевизия. Противно на някои очаквания, отпадането на аналоговия сигнал не само че не намали абонатите на кабелните оператори, но дори ги увеличи. Някои от тях просто използват интернет, за да гледат наличните в глобалната мрежа телевизионни канали на своите компютри или Smart телевизори.
Както „Утро“ писа, изграждането на пасивната мрежа започна през есента. С нея оптичният кабел може да стигне до всеки компютър или телевизор. Тъй като между главната станция и крайния клиент няма да има никакви други устройства, отпада нуждата от електрозахранване и съпътстващите го проблеми при токови удари или срив в енергийната мрежа.
Това е проект, който ще позволи на „Делта“ да опредлага конкурентна услуга дори след 5 или 10 години. Скорости от 1 Gigabit в момента изглеждат ненужни, но в глобалната мрежа все повече се стриймва видеосъдържание с все по-висока резолюция и качество, което ще ги направи необходими. Сега само 10% от телевизионните програми са в HD формат, но се очаква броят им да расте, а вече имаме 4K резолюция и 4К телевизори.