Безспорно най-важни за България са отношенията със страните от ЕС, след това са отношенията ни със страните от НАТО – САЩ и Турция. Русия не ни е враг, но ние трябва да водим политика, съобразявайки се с членството в съюзите в които членуваме. Трябва да обърнем внимание и на нашите съседи, особено от Западните Балкани.

Това заяви по БНТ кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, подреждайки своите външнополитически приоритети. Тя се обяви за провеждането на активна външна политика, но не можа да посочи с коя страна България има сложни отношения.

За изборите в САЩ

„Г-жа Хилари е по-предвидима за ЕС, докато Тръмп е ново лице за политиката. В този смисъл аз не го познавам. В този смисъл изразих резерв, че не всичко, което той сподели по време на предизборната кампания ще стане факт“, каза Цачева.

Тя допусна, че ако стане президент ще работи с Доналд Тръмп. „С този избор всички трябва да се съобразим. Като президент, ако бъда избрана, ще работя с Доналд Тръмп. Тепърва предстои да видим дали този избор е за добро“, каза Цачева.

За Русия

На въпрос каква би казала на руския президент Владимир Путин, тя заяви: Бих заявила любезно, но твърдо на г-н Путин, че България води независима политика.

Тя обеща да го покани да посети България, за да види нашите културни ценности. Цачева ще заведе стопанина на Кремъл в Плевен, където ще види Панорамата, посветена на Руско-турската освободителна война.

За Турция

Цецка Цачева обяви, че няма зависимости и е една българска майка, която няма връзка с олигархичните кръгове. Така тя отговори на въпроса на своя опонент генерал Румен Радев какви зависимости има и как ще обясни факта, че е получила най-много гласове в Турция, където е безспорен фаворит с около 12 000 гласа

В същото време Цачева смята, че не е прилично да се коментират отношенията с една съседна държава, каквато е Турция.На въпроса дали трябва да паднат визите за тази страна, тя каза, че ЕС има критерии и когато те бъдат изпълнени ще паднат визите за нашия югоизточен съсед. „Турция безспорно се отдалечава от заявения си европейски приоритет. ЕС има много ясна политика за отпадане на визите. Само когато критериите са изпълнени, само тогава те ще паднат“, каза Цачева.

За мигрантите

Кандидатът на ГЕРБ смята, че България не може сама да се справи с бежанската вълна и трябва да разчита на европейската солидарност. „Изградихме ограда, имаме солидарността на европейските държави. Ползваме 160 милиона от европейската солидарност. Ползваме помощта от Фронтекс. Европейските партньори признават, че България добре охранява своята граница“, изброи Цачева.

Според нея ако се надигне бежанска вълна няма да има време за свикване на КСНС, а трябва да се действа бързо и категорично. „Българската граница и българските гранични полицаи са неприкосновени“, подчерта Цачева.

На въпрос относно приетото от правителството на Бойко Борисов постановление 208, в което се говори за заселването на мигранти в българските общини, Цачева заяви: „Не познаване на постановлението, не познаването на закона в тази му част. Става дума за временно едногодишно споразумение на добра воля“.

Съдебната реформа

Според Цачева сегашното управление е направило не малко в съдебната реформа . „Приехме с голямо мнозинство актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа, конституционната реформа. Продължават останалите закони, които са свързани с тази тема, като Антикорупционния закон. Надявам се в спешен порядък този закон да бъде факт до кампанията“, каза тя.

Трябва още малко време, за да приключат промените в законите, по които работим. От ноември месец действат новите правила, които ще доведат до по-голямо качество на законите. Знам, че гражданите и бизнесът желаят истинска справедливост, каза Цачева, отговаряйки на въпрос какво още може да направи държавният глава, за да се осъществи съдебната реформа.

Българската национална цел

Цецка Цачева е против това да се отрича по време на изборите направеното от едно или друго управление. Според нея за да се спре с тази практика е необходимо да се изработи национална доктрина. „Президентът трябва да започне диалога за изработването на една национална доктрина. В нея трябва да бъде заложена посоката за развитие на България, от която тя не трябва да се отклонява при смяната на управленията“ , каза Цачева.

Тя иска да види „образована, богата и просперираща българска нация, която да живее в държава с работещи институции“.

„Да забравим езика на омразата, ние сме част от единната българска нация и такава трябва да я завещаем на нашите деца“, призова Цачева.