Плаща ли се, за да станеш приемен родител? И така приемната грижа за деца от домове става ли бизнес? На този въпрос се опитва да отговори Марина Цекова от Нова тв, разказвайки една история от село Крива бара, Монтанско, с две противоположни гледни точки.

Приемен родител се става след курс за приемен родител и одобрение от социалните служби. За грижата за чуждото дете в дома си и със загриженост на родител се получава заплата - поне 600 лева, което е цяло състояние в най-бедния край на България, обяснява журналистката. Жена от селото разказа пред камера, че служителка от която зависи решението, а съответно и дохода, е искала пари, за да бъде одобрена за приемен родител. 

„Тя казва, че домовете не си дават децата, защото като ги закриват, все едно няма откъде да се препитават институциите. Тя все едно си ти казва – тя ще ми прави услуга, но и аз трябва да й направя услуга. Услуга за услуга. Трябва да й дадем каквото й е необходимо, за да ми помогне. 300 лева ми е поискала. Дадох й ги, нямах друг шанс, нямах друг избор.” Историята се повторила 3 пъти, твърди жената. Пред камерата застават и други хора от селото, които говорят, че социалната служителка взема решенията, водена от личен интерес. Тя обаче обяснява, че се води от интереса на децата.