Назначението на Станислав Тодоров за съдия на мача „Ботев“ /Нови пазар/-“Локо“ /Русе/ ни подсказа да проверим колко плаща един клуб на реферската тройка за мач в Трета лига. 
Оказа, че харчовете по тримата са общо 520 лева. Освен това, забележете, по наредба домакините трябва да пригласят пари и за по 10 литра бензин на всеки 100 километра от посоката на идване и тръгване на въпросния арбитър. Сиреч, съдиите сипват в резервоара, а после представят касовия бон. Тъй де, няма да пътуват за своя сметка!
Знаете ли обаче колко трябва да приготви един клуб за домакинство на мач от Първа лига? Ето какво научи „Утро“ - 1000 лева за главен съдия, по 700 за мъжагите по тъча, по 300 за колегите им зад вратите и 500 за четвъртия рефер! Онзи, дето вдига табелата.
Това са точно 3500 лева без хонорара на дежурния делегат, който сигурно е в рамките на още 5 стотака. А, имаме и съдийски наблюдател. И той трябва да яде. Значи, ето ви над 4 бондака за всеки мач. Да не забравяме обаче, че и тези съдии карат коли и че колите вървят с гориво, платено от клубовете.
БФС непрекъснато шуми и тръби колко много иска да помага на клубовете. Като се почне с бедни отбори като този в Нови пазар, минем през Втора и стигнем до Първа лига „помощта“ с хонорарите за съдиите е жив обир. Аргументът насреща е, че ако реферите получават по-малко, щели да се корумпират. Пък с хилядарката в пликчето слушали само сърцето си. Кой знае, може и да е така. 
В същото време БФС стърже на сухо, когато вади кочана с глобите. Всяка седмица НАП-ът на Борислав Михайлов, къде с основание и къде без, събира доста сериозни суми. Повечето от тези средства отиват за добрия живот на апарата. А всяка година пропадат клубове, които хвърлят кърпата по средата на първенството. Нямат пари. Така ще е и идната пролет. 
Защо БФС, след като толкова страда за тях, не направи фонд, който да ги подпомага с разноските по съдиите. Така и така събира добри пари, нека да покаже веднъж на дело, че не само може да взема, но и да дава. Поне да го направи за аматьорските клубове, които изнемогват. Това вече ще е истинска малка помощ и някаква реална грижа за футбола.