Димитър Иванов е прокурист на „Химснаб БГ“ АД, работещ във фирмата вече седем години. Има две висши образования - инженерно и икономическо. Женен, с две деца. С него разговаряме по случай 50-годишния юбилей на „Химснаб БГ“, който се отбелязва днес.

- Г-н Иванов, през какво премина „Химснаб БГ“ през последните 50 години?
- „Химснаб БГ“ АД е предприятие с 50-годишна история, традиции и опит в търговията с различни видове химически суровини, материали и продукти. Създадено е с Разпореждане на Министерски съвет от 02.08.1966 г. като Дирекция към ДП „Химимпорт“ София. Започва своята дейност на 01.09.1966 г. и до 1972 г. съществува като национална база за химикали в структурата на ДП „Химимпорт“ София. 
През 1972 г. поради разширяване на обема на дейността му се преобразува в клон Русе на ДСО „Химснаб“ - София. В рамките на обединението клонът е един от основните по значимост, главен вносен пункт, в който се обработва преобладаващата част от вносните товари от бившия СССР и бившите социалистически държави. През 1978 г. се създава ПСП „Химснаб“ - Русе, едно от деветте поделения на фирма „Химснаб“ - София. 
През 1991 г. се преобразува в акционерна фирма с наименование „Химснаб 7004“ със седалище в Русе и предмет на дейност: внос и износ на химически суровини, материали, продукти и търговия с тях, производство на стоки и услуги за населението. 
В началото на месец ноември 1997 г. в резултат на извършената работническо-мениджърска приватизация „Химснаб 7004“ се преобразува от еднолично акционерно дружество в акционерно дружество с частно и държавно участие, а в края на месец декември 1997 г. в акционерно дружество с изцяло частно участие.
- Тази работническо-мениджърска приватизация беше много критикувана и почти навсякъде неуспешна. Как се получиха нещата при вас?
- „Химснаб БГ“ наистина е една от твърде малкото фирми, където РМД-то просъществува успешно до 2010 г. След приватизацията през 1997 г. дружеството навлиза в периода на пазарна икономика със собствени ДМА и оборотни средства, с кредити за основна дейност и с един обучен персонал, който трябва обаче постоянно да се усъвършенства не само като структура, но и като професионалното развитие. По този начин успява да оцелее в условията на силно ограничен пазар, какъвто е българския и силна конкуренция от чуждестранни дистрибуторски фирми, разполагащи с големи капитали.
От 2010 г. започна процес на навлизане на нови хора във фирмата, променен беше начинът на търговия, увеличиха се доставчиците, бяха привлечени нови корпоративни клиенти и беше достигнато продуктово портфолио от 900 клиента и оборот от 18 милиона лева.
- През миналата година част от бизнеса бе продадена на френска компания. Защо се наложи това?
- Ограничеността на пазара в България, жизненоважната необходимост на фирмата да продава специалитети и да даде възможност на подмладения състав за развитие показа, че на „Химснаб БГ“ трябва стратегически партньор, за да бъде сред водещите търговци на химични суровини и материали. През 2015 г. този партньор, чиито принципи и етичен кодекс съвпадат с нашите, беше намерен. „Химснаб БГ“ прехвърли част от търговското си предприятие на „Сафик Алкан“, Франция. За целта бе регистрирано ново дружество с името „Сафик-Алкан Химснаб“ АД с адресна регистрация в Русе. Сделката е отбелязана в Търговския регистър на 10 август 2015 г.
Фирмата е френски мултинационален дистрибутор на специални химикали със седалище в Париж Ла Дефенс, разработва и предлага широка гама от полимери, материали и добавки за каучуковата промишленост, покритията, фармацевтични продукти и козметичната промишленост. Групата присъства във всички големи страни от Европейския съюз, както и в Турция, САЩ и Китай, с текущо стратегическо развитие в страните от Източна Европа.
„Сафик-Алкан“ е обявила близо 403 милиона евро приходи през 2014 г., което я нарежда сред Топ 20 в света дистрибутори. 
- И какъв е сега основният бизнес на „Химснаб БГ“?
- През последните години фирмата се утвърди като надежден партньор и на големи фирми, на които отдаваме складови и административни площи, предоставяме товаро-разтоварни и логистични услуги. Разполагаме със собствен жп коловоз, което позволява директно претоварване от жп цистерни и вагони на автоцистерни и бордови камиони,както и разтоварване в IBC контейнери. Имаме отдадени под наем около 10 000 кв.м складови и административни площи, течно складово стопанство и магазини. Наши наематели са фирми като „Интериор Дизайн“, „Паралел“ /Севлиево/, „Керамик Груп“ /Пловдив/, „Мираж груп“, „Интер агро транс“. След Нова година при нас влиза и „Пачико“. Има много търговски и производствени фирми, които предпочитат да не изграждат свои бази, а да използват готови под наем.
- Какви са плановете за бъдещо развитие на „Химснаб БГ“?
- 50-годишният юбилей дава и ново начало. През следващата година, заедно с наш партньор от Германия, ще стартираме нов бизнес - полагане на специални, изключително иновативни химически продукти за запечатване на различен тип повърхностни индустриални покрития. Това партньорство ще ни превърне в лидер на българския пазар за този тип покрития.
Стратегическото положение на Русе и превръщането му в логистичен център отваря и други нови възможности. До края на годината ще бъдат готови нови 2000 кв.м складови и административни площи, за които имаме вече подписан дългосрочен договор за наем и услуги. За тази цел инвестираме около 1,5 млн. лева. През 2017 г. предстои и застрояване на последния парцел и нови 2600 кв.м производствено-складови площи.
Плановете ни са да купуваме нови имоти и да продължим изглаждането на производствено-складови площи, което би ни превърнало в един от най-големите в бранша за недвижими имоти в региона.