Анастасия Игоревна Лавренова е новото име в състава на клуба по кану-каяк „Локомотив“ /Русе/. Беларуската състезателка ще е втората чужденка след унгарката Беренике Фалдум, която ще гребе не само за „железничарите“, но и за националния отбор. След няколко години в Русе Фалдум се прибра в родината си.
„Процедурата по издаването на български паспорт за Лавренова е в ход“, обясни пред „Утро“ треньорът в „Локомотив“ /Русе/ Евгени Недев. 
Връзката с 18-годишната каякарка станала преди година, когато тя и нейни съотборници от Беларус тренирали с локомотивци на базата в Приморско.
„Тогава Анастасия много хареса климата и условията за подготовка, а след време открито заяви, че иска да тренира под мое ръководство. Още по-късно представители на нашия клуб се срещнаха с родителите й. Така тя вече тренира наравно с другите ни състезатели на езерото в Николово. Вече планираме участията й в няколко лагера. Подготовката й ще бъде финансирана от спонсори и от клуб „Локомотив“, разказа Недев пред „Утро“.
Освен че е шампионка на своята страна, Анастасия Лавренова има зад гърба си добри постижения на международно ниво. На световното за девойки през 2015 година заема четвърто място на 200 метра в едноместна лодка и пето на двойка каяк /500 метра/. Същата година печели бронзов медал на европейско първенство /двойки, 500 метра/.
Тази година пък участва на европейското в Пловдив като човек в състава на беларуската четворка. Екипажът става вицешампион. После Лавренова финишира четвърта /двойка, 500 метра/. Участието й по-късно на световното ще започне с четвърта позиция на четворката каяк.