Най-дългата мартеница в света вече е почти готова и ще окичи Дунав мост на 1 март тази година. Тъй като сплетените бели и червени конци са със забележителната дължина от близо 10 километра, тя ще вкара Русе в книгата за световни рекорди „Гинес“. Така ще бъде подобрено постижението на децата от училище „Христо Ботев“ в Нова Загора, които през 2011 г. записаха името на школото си в книгата с мартеница от 5 километра.
Идеята за изработването е на учителя по изобразително изкуство в „Любен Каравелов“ Стефан Петров. Миналата година той поощри децата от тогавашния шести Б клас да започнат сами да изработват червено-белия пролетен символ. Три от момиченцата - Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Дачева, истински се ентусиазирали и доказали сръчността си. Тъй като от северния бряг на Дунав все по-често идват гости, закичени с мартеници, децата предложили да направят толкова дълга плетеница, че да премине по целия мост. От януари децата всъщност не са спирали да плетат, като към тях в различните етапи се включват съучениците им от класа, но трите момичета са неуморни.
Преждата за близо 10-километровия символ е осигурявана от родителите на децата. Всъщност точно семействата оказват най-голяма подкрепа в ръкоделието. За нас е важно, че децата ни искат да направят нещо сами и да представят училището и града си, коментира  една от подкрепящите майки Наталия Пенева.
Когато станало ясно, че мартеницата продължава здраво да расте, каравеловци погледнали към книгата на рекордите и установили, че имат всички шансове за сертификат. Процедурата по кандидатстването е доста тромава и е свързана с десетки детайли, които ние ще спазим, за да удостоверим дължината и участието на децата в тази инициатива, поясни Пенева.
Мартеницата първо ще бъде разпъната и премерена за точна дължина на 28 февруари в двора на училището. Според регламента на „Гинес“ това трябва да стане пред погледите на геодезист, нотариус и етнограф-занаятчия, видеооператор и фотограф. Към всички тези специалисти има високи изисквания за критериите, по които трябва да оценяват и удостоверяват има ли рекорд, или не.
Точно на празника на Баба Марта в 10.30 ч децата от „Каравелов“ ще поканят гости на Дунав мост, за да се свържат с бял и червен конец с връстниците си от Гюргево. На събитието ще присъстват както представители на областната и общинска администрация, така и талантливите участници от групите на Детския център за изкуство и култура. В двата края на мартеницата ще има фигури на Пижо и Пенда. Едната ще остане в България, а другата ще се отправи на гости в Румъния.
Идеята да се окичи Дунав мост с мартеница ще постави началото на отбелязването на 60-годишнината от построяването на съоръжението през 1954 г.