Турция все повече се отдалечава от Европейския съюз. Такова мнение изрази днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на реч в белгийския град Брюге. Той също така допълни, че ако блокът не въведе безвизов режим това ще бъда единствено по вина на самия турски президент Реджеп Ердоган.

По думите на Юнкер, ако преговорите за визовата либерализация се провалят Ердоган ще трябва да обясни на турския народ защо това се е случило. „Всичко, което правят турските власти, ме кара да вярвам, че Турция не иска да спазва европейските стандарти. Ние се нуждаем от Турция, но не можем да се отказваме от нашите основни принципи“, допълни той.

Юнкер също така отново допълни, че ЕС няма да отмени визовия си режим със страната, ако Анкара не изпълни всички необходими критерии за това.

В същото време по-рано днес върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, от името на 28-те държави членки в съюза, заяви, че Брюксел следи със „сериозна загриженост“ развитията в Турция.

В изявлението Брюксел също така призовава Турция „да защити своята парламентарна демокрация, в това число и да уважава човешките права, върховенството на закона, фундаменталните свободи и правото на всеки да има справедлив съдебен процес“.

Реториката между Брюксел и Анкра особено се изостри, след като ЕС разкритикува арестите на двамата лидери на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

От началото на масовите чистки в турската администрация, армия, полиция, медии и образователна система над 35 000 души са арестувани, а други десетки хиляди са отстранени от работа.

Първоначално усилията на турската власт бяха насочени основно към предполагаеми членове на мрежата от поддръжници на Гюлен, но впоследствие акции започнаха да се провеждат и срещу представители на кюрдското малцинство в страната, за което няма данни да е било част от опита за преврат.