Световният номер 1 Новак Джокович загуби от Марин Чилич с 4-6, 6-7(2) в 1/4-финален мач от Мастърса в Париж, като това поражение може да сложи край на доминацията на сърбина в световната ранглиста, продължила 122 седмици.

Анди Мъри ще има възможността да се превърне в първия британец в историята, стигнал до първото място в света, като за целта трябва да стигне до финала на турнира във френската столица. Джокович вчера успя да запише труден успех срещу българина Григор Димитров, но днес бе спрян от намиращия се в страхотна форма Чилич. Хърватинът спечели титлата в Базел миналата седмица, а днес се представи изключително стабилно срещу Джокович, за да запише първия си успех над този съперник от 15 опита и да стигне до полуфиналите в Париж.

Шампионът от US Open 2014 постигна два пробива в първата част, за да поведе в резултата, но във втория сет неговият съперник дръпна с пробив. Чилич обаче успя да го върне веднага, а при резултат 5-4 имаше два мачбола на сервис на Джокович. Сърбинът показа характер и ги отрази, като в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него обаче Джокера нямаше сили да се пребори и в крайна сметка Чилич победи след час и 44 минути игра.

По този начин съдбата на Джокович вече не е в неговите ръце, като той трябва да се надява Мъри да не стигне до мача за трофея, за да запази първата си позиция в ранглистата. По-късно днес британецът се изправя срещу Томаш Бердих в друг мач от 1/4-финалите. Чилич ще срещне американеца Джон Иснър на полуфиналите.