Прокуратурата се зае с онкодиспансера в Пловдив след разследване на "Господари на ефира" за ненужно премахване на органи. Лекари са заплашени с обвинения за тежка и средна телесна повреда, съобщава Нова телевизия.

Най-малко петима пациенти се оплакаха, че са им поставяни погрешни диагнози и са подлагани на тежки операции без нужда. Днес медицинският одит влезе в болницата.

Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпоплатени клинични пътеки от Здравната каса, но досега не е обръщано сериозно внимание на проблема.

Един от показаните случаи е на 47-годишна жена с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином, и на жената се извършва премахване на гърдата. На въпроса как си обяснява това пацентката Спаска Табакова отговори, че всичко се прави за да теглят лекарите пари от НЗОК.
След последните разкрития, пациентите в онкодиспансера са притеснени.

Директорът на онкодиспансера Красимир Вельов каза, че ще вземе мерки, като направи проверка. Ако се докаже, че се режат органи на хората, без да има необходимост за това, очакваме вашата оставка, каза му репортерът на "Господари на ефира".

Ако се окажат твърденията на пациентите верни, виновните ги грози затвор между 3 и 10 години.