Украинското предприятие "Укргаздобив", собственост на държавната "Нафтогаз Украйна", започна през октомври добив на шистов газ чрез хидрофракинг, за да отслаби зависимостта на страната от руския газ.

Шефът на "Нафтогаз" Андрей Кобольов заяви пред "Блумбърг", че работите по първия сондаж са проведени в сътрудничество се европейски партньори, но не се посочва къде точно е кладенецът.

По думите на Кобольов, Украйна смята да прекрати дългогодишното намаляване на добива си на аз и и да го увеличи до 20 - 27 млрд. куб. м годишно, за да може сама да задоволява газовите си нужди. Тъй като Украйна няма опит във фракинга, ще работи с чужди партньори.

По данни на енергийното министерство на САЩ Украйна разполага със 128 трлн. куб. м шистов газ и е на четвърто място по запасите на такъв вид суровина в Европа. В същото време през 2015 г. страната постигна най-голямото намаляване на газовите си добиви – до 17.4 млрд. куб. м, която е най-ниското от десет години. Проблемите на Украйна с добива на газ започнала след изтеглянето на американската "Шеврон" (Chevron) и англо-холандската "Роял Дъч Шел"(Royal Dutch Shell), което стана на фона на ескалацията на конфликта на Киев с Москва.

Кобольов коментира, че "Нафтогаз Украйна" е била шокирана от решението на Европейската комисия да разреши на руската "Газпром" да използва до 90 процента от капацитета на газопровода ОПАЛ в Германия, който свързва "Северен поток" с газовата мрежа на Централна и Западна Европа. По думите му, това "нанася действителна щета на финансовото положение не само на "Нафтогаз", но и на цяла Украйна". Той допълни, че Киев разглежда възможността да оспорва юридически решението на ЕК. Според предишни негови изявления Украйна може да загуби до 425 млн. долара приходи от транзитни такси заради решението на Брюксел, че "Газпром" има право да ползва 50 процента от капацитета на ОПАЛ, както и да участва в търгове за останалите 40 процента, като 10 на сто са гарантирани за други търговци.

Украинската компания е готова да обсъди с "Газпром" условията и сроковете на допълнително споразумение за доставки, каза още нейният шеф. По думите му, независимо от резултата на тези преговори, "Нафтогаз" има достатъчно запаси, за да задоволи вътрешното търсене по време на зимния сезон от 14.5 млрд. куб. м.