Google е големият победител в глобалния пазар на смартфони през последните три месеца. Новият доклад на анализатори от Strategy Analytics разкрива, че устройствата с Android са генерирали 88% от всички продажби в глобален мащаб за този период. От своя страна това означава, че почти девет от десет смартфона на пазара работят с платформата на Google. Популярността на Android закономерно се отразява в негативен план на всяка една конкурентна операционна система, информира digital.bg, позовавайки се на CNet. 

Пазарните наблюдатели от Strategy Analytics са на мнение, че резултатите илюстритрат най-бързите темпове на растеж за период от една календарна година в индустрията. В същото време Apple са свили присъствието си в глобалния пазар на смартфони до едва 12%. Основните проблеми за компанията са свързани с недостатъчните продажби на устройства с iOS в Китай и Африка, Любопитна подробност е, че Strategy Analytics дори не споменават BlackBerry и Windows Phone в своя доклад. Това означава, че техните продажби са по-малко от 1%.

Конкретните данни показват, че на глобалния пазар са доставени 375 млн. смартфона за периода между юли и септември, което е ръст от 6%, спрямо 2015г. Устройствата с Android отчитат ръст от 10.3%, което се отразява на Apple, защото компанията губи 5.2% от пазарния си дял. Ситуацията в индустрията ще става още по-интересна в следващите седмици. Потребителите са много по-активни в празничния сезон в края на годината, което е сигурна гаранция, че високите продажби на смартфони ще продължат с пълна сила до края на 2016г.