15 килограма псевдоефедрин, който е суровина за производство на метамфетамин, са открити в кола на Дунав мост при съвместна проверка на митничари и граничари. Хапчетата са забелязани от митничари на мобилния скенер в торби, натъпкани в бутилката за пропан-бутан на автогазова уредба в рено със старозагорска регистрация. След разглобяване на бутилката от нея са извадени 4 полиетиленови торби и найлонова опаковка за малотраен салам, пълни с наркотаблетки. По цени на черния пазар дрогата е за 150 000 евро.
Зад волана на реното е бил 31-годишен ром от казанлъшкото село Дъбово. В понеделник в ранните часове той е спрял за проверка на изходното трасе на граничния пункт. Поведението му било неуверено и неспокойно и колата била пренасочена за проверка на рентгена. „Мулето“ е задържано за 24 часа с разпореждане на Окръжна прокуратура. Работата с него продължава до разкриване на доставчика на псевдоефедрина. Предполага се, че той е бил предназначен за лаборатория за метаамфетамин в Чехия, където да се превърне в 100 000 дози на стойност 300 000 евро.
Това е трети удар на русенските митничари по този канал за прехвърляне на псевдоефедрин от Турция през Стара Загора в Чехия.
На 6 февруари през нощта на Дунав мост бяха спрени мъж и жена от циганската махала в Стара Загора с общо 10.5 кила хапчета. „Мулетата“ пътуваха с микробус, който караше хора от тяхната черга на работа в Западна Европа, а пред него в друг автобус специален човек гледаше има ли затягане на границата. Точно той подаде сигнал на колегите си да бягат, но след кратка гонка те бяха заловени от митничари и граничари.
На 25 март миналата година пак на Дунав мост бяха заловени 81.7 кг прекурсори за производство на метамфетамин в мерцедеса на 31-годишен ром. Автомобилът  се движеше от Стара Загора за Чехия, а седналият зад волана Али Байрамов нямаше книжка и никога не е имал, понеже е неграмотен и при спирането на границата бе дрогиран с пико, намерено в тайник в таблото на вана.