Кутия за дарения за лечение на тежко болна жена е открадната от възрастна мургава посетителка в денонощна аптека „Гама“ на кръстовището на улиците „Борисова“ и „Панайот Хитов“.
Кражбата е станала за пет минути след 18.15 часа във вторник. Непозната жена на възраст влязла в аптеката и помолила фармацевтката за чаша вода, тъй като й прилошало. Докато жената изпълнявала молбата с гръб към гишето, „болната“ грабнала поставената там кутия за дарения и избягала.
За престъплението е сигнализирано доста по-късно от управителката на аптеката, което е забавило издирването на крадлата, коментираха от Първо районно управление. Вместо аптекарката веднага да помоли чакащите пред вратата двама клиенти да спрат крадлата и да се обади на тел.112, тя звъннала на управителката, уведомила я за отмъкнатата кутия и чак тогава информацията стигнала до полицията. Заради загубата на ценно време множеството полицейски обходи в района не дали резултат, но издирването продължава по други методи.
Кражбите с постановка „Моля за чаша вода“ нашумяха в Русе преди няколко години. Тогава обаче на прицел бяха възрастни хора, които винаги откликваха на молбите на позвънилите на вратите им мургави непознати. Докато отидат до кухнята за вода, „гостите“ пребъркваха оставените в коридори чанти и дрехи или направо побягваха с тях. Тогава набезите бяха пресечени с няколко акции на полицията, възможно е сега заради кризата да се възобновяват, допускат криминалисти.