Нови, двойно по-високи цени на билетите за вход при посещение в Художествената галерия в Русе предстои да приемат общинските съветници на идната сесия. Входната такса за ученици, студенти и пенсионери вече ще е 1 лева, като досега тя беше символичните 0,50 лв. Билетите за гражданите пък ще скочат от 1 на 2 лева, става ясно от предложените промени в общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Русе. Основна причина за повишаването на цените на входните билети за галерията е по-високи приходи от реализацията на мащабни регионални, национални и международни художествени събития.
Всъщност съществуващите досега цени не са актуализирани от 2006 година, като с предлаганата промяна ще се постигне съизмеримост на цените на входните билети на пазара. Друга причина, поради която се налага изменението, е да се отговори на нуждите на съвременните потребители от представяне на изложби с творби на национално и международно признати автори. 
Препоръката за увеличението на цените на билетите в Художествената галерия дойде още през месец май от членовете на комисиите по култура и икономика. Тогава бе решено само за юни и юли цената на билетите за вход да се вдигне във връзка с гостуването на 34 литографии на големия френски художник Пиер-Огюст Реноар от колекцията на Томас Емерлинг и Проект „Издирва се“ на румънските студиа за реклама и медии „Mask Studio“ и „GreenMind“.