Кога 81-годишният вдовец Димитър Д. ще се сдобие с присъда за лихварство, все още не е ясно, макар вчера да се очакваше делото срещу него да приключи на първа инстанция. Причината - предстои неговият роднина Иван Д. да представи документ, в който черно на бяло се вижда, че вуйчо му е отпуснал кредит на неговия син Светослав Д., а бащата съвестно е плащал вноските по незаконния заем. Твърденията за съществуването на своеобразен договор вчера изненадаха и прокуратурата, и защитата, тъй като досега не е бил известен по делото. Затова предстои след 2 седмици Иван да го представи пред съда, а за да се прецени неговата автентичност и авторство, може да се назначи и експертиза.
Соченият за алчен лихвар на достолепна възраст стигна до съд заради отпуснати неправомерно близо 105 000 лева заеми и получени в замяна 46 000 лева лихви от незаконната печалбарска дейност. В същото време живеел повече от скромно - във вилна зона край Левента и далеч не демонстрирал охолство и възможности. Лихвите, срещу които пенсионерът отпускал кредити, варирали от 1.2 до 2% месечно. Парите били раздавани на петима души, като повечето от тях са негови близки и роднини. Подпомогнал дори ТПК „Прогрес“ с общо 26 000 лева за 4-5 години, а според директора на кооперацията именно неговият заем успял да я вдигне на крака и да я спаси от фалит. 
Една от най-ощетените от неговите действия се оказала Мария Г., която твърди, че за вуйчо й прошка нямало и тя попаднала на неговата мушка от добрина - съгласила се да подпишат фиктивни договори за заеми, които жената реално не получила. Впоследствие обаче парите й били искани, като дори неведнъж била заплашвана с убийство.