Двама дванадесетокласници - Преслава Градева от СУ за европейски езици и Александър Събев от Училището по изкуствата, и студентът по компютърни системи от Русенския университет Мирослав Маринов са тазгодишните носители на наградата „Русе 21 век“, която кметът Пламен Стоилов традиционно връчва в навечерието на Деня на народните будители. 
Предложенията тази година бяха за 9 ученици от русенски училища и за трима студенти от РУ, съобщи председателят на комисията по награждаването чл.-кор.проф.Христо Белоев. Всички те са с много награди от национални и международни конкурси, затова беше трудно да изберем на кого да дадем трите приза, добави той, като поясни, че гласуването е било тайно. 
За мен всичките 12 предложени са победители, те са нашето бъдеще, каза кметът. Той връчи на наградените плакет, грамота и сумата от 500 лева и им пожела където и ходят по света, да се върнат да работят за своя град. Стоилов поздрави всички с настъпващия празник на будителите, а Преслава, Александър и Мирослав благодариха на своите преподаватели и ментори.