Край словенската пещера Худа Яма бяха погребани останките на стотици хора, избити от титовите партизани през 1945 година.

На церемонията в Мемориалния парк присъства лично новият хърватски премиер Андрей Пленкович и държавното ръководство на Словения. "Трябва да погледнем миналото и да разкажем за жертвите на югославския комунистически режим след 1945 година", каза Пленкович.

"Ние се намираме в ситуация, в която много неща не бяха известни за хората до 1989-1990 година. 70 години след края на Втората световна война ние разкриваме истината за трагедията.... В Словения има много места, където са избити безброй невинни хора след 1945-та година. Става въпрос за престъпленията на югославския комунистически режим. Като общество ние сме длъжни да разкрием престъпленията на тоталитарния режим. Ние искаме това да стане по един институционален начин, спазвайки законите и разкривайки истината, защото без разкриването на истината не може да има помирение в обществото", каза Пленкович.

До момента от пещерата са екскумирани телата на 778 души. Сред тях има няколкостотин хървати. Все още не е ясно колко хора са избити и затрупани в пещерата, която известно време е работила и като мина.

Пред близките на избитите говори и словенският президент Борут Пахор и Петер Сушник, представител на жертвите от Худа Яма.

На територията на Словения се намират десетки масови гробове с избити от Титовия режим десетки хиляди противници на режимът му. Югославският диктатор Йосип Броз Тито управлява от 1945 до смъртта си през май 1980 година. На територията на бившата югофедерация имаше стотици лагери за противниците му.