Учени разкриха истинската гробница на Исус Христос, която е погребана под тонове мрамор от векове.

Гробът се намира в Църквата на Божи гроб в стария град Йерусалим и е бил покрит с мраморни плочи от 1555 г. сл. Хр. Археолозите за първи път са отстранили покритието и по този начин са достигнали до оригиналната гробница на Исус, издълбана в скалата.

Според ранно християнската традиция Христос е погребан в гробница от варовик, издълбана в стената на пещера. Според Библията тялото му е лежало там три дни, след което той е възкръснал. Гробницата е била отворена от три жени, които открили, че останките на Исус са изчезнали.

Новите разкопки на Божи гроб се извършват от международен екип от археолози, които са работили по реставрацията на акропола в Атина и църквата „Св. София” в Истанбул. Проектът е на стойност 4 млн. долара и отчасти е финансиран от кралят на Йордания Абдула II.

Предстои екипът да изследва мястото, на което се смята, че е положено тялото на Христос.

Църквата на Божи гроб е построена през 335 г. сл. Хр. и е част от християнския квартал в стария град на Йерусалим. Мястото се управлява от шест отделни подразделения на християнските деноминации. Сред тях най-голямо влияние имат гръцката православна, римокатолическата и арменската църкви.

Ключовете на самата сграда се държат от мюсюлманска фамилия в Йерусалим от XII в. насам.

През годините реставрацията на Божи гроб множество пъти е спирана заради спорове между отделните църкви. Това са първите големи разкопки на мястото от години.