Борис ПЕТРОВ-ПАРЧЕТО
Продължаваме представянето на участниците в 41-ото издание на Русе джаз фест на 18-19 ноември в Доходното здание. Днес ще поговорим за „Desafinado LIVE“ на Мира Кацарова. 
Този проект е посветен на жизнеутвърждаващата музика на Бразилия, нежните боса нова мелодии и топлите ритми на латино джаза. В своята програма Мира е подбрала класически и модерни теми от едни от най-знаковите имена в историята на боса нова, които са претворени по нов начин. Освен личния прочит на певицата, в „Desafinado LIVE“ публиката ще чуе и интерпретациите на Мирослав Турийски, който е автор на по-голямата част от аранжиментите.
Едва ли има човек, който поне веднъж да не е изпитал лекотата и щастието, които бразилската музика носи. Дори в характерната за някои композиции тъга има усещане за свобода и победа на живота над всички препятствия и несгоди, които срещаме по пътя.
Ето какво споделя самата Мира за предстоящия проект, музиката и вдъхновенията в него: „Бразилската музика е в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах някои известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни бразилски композитори - Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен,а Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван, Иван Линс. Програмата е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове. 
В концертa на 18 ноември на сцената с Мира ще бъде любимото й трио, с което тя работи винаги - Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано).
Мирослав Турийски е джаз пианист, композитор и аранжор. Живее и твори в родния Пловдив. Той е неизменна част в културния живот на града и е фактор като изпълнител, композитор, преподавател и организатор на концерти, уъркшопове и сешъни. Мирослав Турийски се появява на българската джаз сцена през 1998 година и от тогава присъства постоянно на всички значими джаз сцени в България. Той е фронт- или сайдмен с повечето от големите имена в българския джаз. С различни проекти, освен в България е концертирал и в Англия, Германия, Румъния, Ирландия, Турция, Шотландия, Кипър, Канада, Мароко, Франция, Норвегия, Дубай.
Столичанинът Христо Йоцов завършва музикално училище и академия в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. От 1982г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия“ печели двете най-престижни европейски награди за джаз - през 1985 г. в Белгия и 1986-а в Германия. В периода 1982-89 е барабанист и аранжор на Биг-бенда на Българското национално радио. От 1989 проф.Йоцов води клас по ударни инструменти в отдел „Поп и джаз“ в Национална музикална академия. Свирил е с Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън,Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и много други. В момента е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.  
Другият софиянец в състава Веселин Веселинов-Еко е роден през 1963 г. и до 15-та си годишнина не проявява ни най-малък интерес към музиката. С навлизането му в пубертета обаче нещата се променят. Катализатор на промяната е Мел Шакър - басист на култовата група „Гранд Фънк Рейлроуд“. Следва сравнително гладък път към позицията „най-работещ басист на БГ-сцената“.  Значително по-кратък би бил списъкът на артистите с които не е свирил, но нека останем верни на формата:  Еко е бил на сцената с най-големите поп и джаз изпълнители, сред които са Лили Иванова, Графа, Мария Илиева, Васил Петров, Дзукеро, Мелани Блат, К. Д. Ланг, Зона Ц, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Бени Маупин, Окай Темиз, Стив Слейгъл, Франк Маккомб и много, много други. Изявява се и като автор на песни и аранжор. Номиниран е за Джаз музикант на годината от Съюза на музикалните дейци през 2001 и 2007. Избран е за басист на годината на наградите на „БГ радио“ през 2003. Носител на наградата „Кристална лира“ за джаз през 2009.
„Desafinado LIVE“ е като рецепта за щастие, която ще ни позволи да виждаме живота винаги откъм светлата му страна... 18 ноември, 18 часа, Доходно здание.