Всички органи на изпълнителната власт в Белгия, т.е. федералното правителство, правителството във Валония, Фландрия и региона на Брюксел, се придържат към единна линия по отношение на договора за създаване на зона за свободна търговия между ЕС и Канада. Това заяви днес лидерът на валонския парламент Пол Манет в ефира на радио „Европа-1“.

По неговите думи, макар и да има разбирателство между управлението в страната, все пак въпросът за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) ще бъде обсъден в националния парламент.

„Сключването на договора с Канада представлява възможност, но ние трябва да изчакаме мнението, което ще изкажат днес членовете на парламента. Настоящата еволюция в преговорите може да бъде смятана за позитивна“, посочи Манет.

Той допълни още, че е възможно Европейският съвет в близките дни да обсъди въпроса по създаването на зоната за свободна търговия. Според Манет целта на Валония не е била да провали споразумението. „Ние по никакъв начин не сме настроени против Канада, за нас това е приятелска страна. В тази връзка искам да благодаря на нашите канадски приятели за тяхното разбиране и търпение, които те проявиха в условията на възникналия проблем“, посочи още той.