Ръководителят на парламента на Валония заяви в понеделник, че тази белгийския провинция отхвърля ултиматума на ЕС да подкрепи споразумението за свободна търговия ЕС-Канада (СЕТА).

"Не е възможно да изпълним ултиматума“, заяви Андре Антоан пред белгийското радио RTL.

Той имаше пред вид поставения пред Валония краен срок до понеделник вечерта да заяви дали приема споразумението. Крайния срок за решението на провинцията бе поставен от председателя на съвета Доналд Туск.

Aнтоан заяви, че е важно да се проучи внимателно CETA, защото той прокарва пътя за бъдещи търговски споразумения с такива сили като САЩ и Китай. "Затова трябва да има солидна правна основа", добави той.

Той също така посочи големия обем на текста, при който „300 страници са договора, а 1300 страници са приложения."

Канада вече одобри споразумението, но на 14 октомври парламентът на Валония (френскоезичният район на Белгия) прие резолюция срещу СЕТА. Съгласно белгийското законодателство въпросите на външнотърговските отношения се регулират до голяма степен от регионалните, а не от федералния парламент. Проблемът се усложнява и от факта, че холандскоезичната провинция на страната Фландрия изрази подкрепата си за СЕТА.

За да влезе СЕТА в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от всичките 28 страни членки на ЕС, след което трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти.

Предвиждаше се СЕТА да стане прототип на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), но преговорите по него спряха през септември заради непреодолими разногласия. Европейските фермери се опасяват, че агропромишления комплекс на САЩ ще ги разори, ако отпаднат съществуващите търговски ограничения.

Срещу СЕТА се обявиха и редица антиглобалистки групи, които виждат в него мозер за налагането на (TTIP).

Макар е да е само част от Белгия, районът Валония има подкрепата на редица европейски държави.