„Русенска строителна компания“ АД започна вчера подготовка за изграждане на декоративно-защитния екран на Старата полиция. Фирмата, сред чийто собственици е бившият зам.областен управител и за кратко депутат от ГЕРБ в предишния парламент Петър Даскалов, беше избрана след публична покана. 
Стойността на строително-монтажните работи е 89 500 лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 2 месеца.
Паметникът на културата, който години се руши, ще бъде опакован откъм ул. „Александровска“ и откъм „Черно море“. Целта му е да предпази гражданите от падащи елементи и да не загрозява главната улица.
Защитният екран ще представлява метална конструкция, която ще бъде закрепена с пилоти към фундамента. Конструкцията ще е на отстояние около 50-60 см. от сградата, върху нея ще ще се закрепи метална мрежа, а най-отгоре - пластмасова мрежа в зелен цвят,   обясни Петър Даскалов.
При изграждане на защитния екран няма да има укрепване на порутения имот.  Граждани и архитекти се опасяват, че мерките не са достатъчни, за да опазят красивата някога сграда да не се самосрути. Темата беше предмет на дебати и на последната сесия на Общинския съвет, но до конкретни нови решения не се стигна.