Канадският гей, който бе наречен „нулевия пациент“, е бил несправедливо обвинен в средата на 80-те години, че е първият отговорен за епидемията от СПИН в САЩ.

Това бе потвърдено от изследване, публикувано в списание „Нейчър“. Вирусът, отговорен за смъртта на около 650 000 души в САЩ, е направил „скок“ от Карибите в Ню Йорк през 1970 г. , откъдето след това се е разпространил, съобщават учените.

Хуленият, че е бил център на епидемията в САЩ Гаетан Дюга, е бил само една от многобройните жертви на болестта. Той е положил усилия, за да помогне на американските здравни власти да разберат как се разпространява болестта, изброявайки, преди смъртта си през 1984г., своите десетки сексуални партньори. Публикацията на „Нейчър“ развенчава разпространилия се мит за „нулевия пациент“ чрез сериозен исторически и генетичен анализ.

Екипът учени от университета в Аризона са възстановили корените на епидемията след анализи на генетичен материал от осем заразени кръвни проби отпреди 40 години, освен тази на канадеца. Учените са успели да възстановят генома на вируса. Те не са намерили нито исторически, нито генетични доказателства, че именно той е бил първият пациент в САЩ.

Дюга е един от най-демонизираните пациенти в САЩ, казва Ричард Маккей от университета в Кеймбридж, който е историк в сферата на общественото здравеопазване. Той казва, че още от години има редица исторически доказателства за грешката с „нулевия пациент“. Сега обаче, както изтъква той, има и филогенетични доказателства /Генетично дърво, очертаващо родствените връзки между вирусите/, оневиняващи канадския стюард като човека, който пръв е внесъл болестта в САЩ.