Руският президент Владимир Путин подкрепи идеята за изработване на програма за реабилитиране на депортираните навремето от Крим българи, както и на други етнически малцинства.

Подкрепата си той изрази на заседание на президентския Съвет за правата на човека, предаде руската агенция ТАСС. На заседанието Елена Масюк, която членува в съвета, припомни указа на Путин реабилитирането на народите, депортираните от Крим. Тя изрази опасение, че де факто помощ ще получат само кримските татари, а хиляди немци, арменци, българи и гърци ще останат без нея. Затова тя предложи отделни програми по реабилитацията на всяка етническа общност

"Права сте, сигурно трябва да се разгледа по категории хора, по тяхната национална принадлежност, всички категории да се видят. Ще се захванем с това", реагирал Путин. Той добави, че "въпросът опира да бюджетните ограничения и нищо друго". "Има морални задължения, които трябва да бъдат изпълнени въпреки трудностите с бюджета", изтъкна руският президент.

Путин каза още, че ще има по-точна информация за народите в Крим след планираното преброяване там.

Татарите, българите и другите етноси са били депортирани от Крим, след като съветската армия освобождава полуострова на хитлеристките войски през 1944 година. Тези етноси са били обвинени в сътрудничество на окупационния хитлеристки режим. Според преброяване от 2010 г. в момента в Крим има около 2000 етнически българи.