Получаването на 13-та заплата в края на годината може отдавна да е мит за средностатистическите трудови хора. За сметка на това обаче легендата е още жива в община Иваново, където заради добри резултати през 2013 година кметът Георги Миланов ще получи една заплата допълнително. На бонуси ще се радват и останалите кметове на населени места в района. Заместникът на Миланов - Йордан Маринов, както и кметовете на Щръклево, Тръстеник, Пиргово, Сваленик, Мечка, Красен и кметските наместници в Нисово, Табачка, Церовец, Божичен, Кошов и Червен ще получат премия от 70% от основната си заплата. Това решиха съветниците в Иваново на последната сесия.
Те не пропуснаха възможността, която законът им даде, да увеличат и своите възнаграждения. Всеки общински съветник вече ще получава почти двойна заплата - 60% от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец.
Това е поредното обилно раздаване на пари в Ивановско, след като за успехите на Общината през 2012 година за постигнати резултати бяха преведени допълнителни възнаграждения на обща стойност 8990 лева на 12 зам.-кметове, кметове на кметства и кметски наместници, както и 1500 лева премия на кмета Миланов, а представителните му разходи бяха увеличени с 5000 лева.
Както „Утро“ писа, почти всички съветници в Русенска област се възползваха от правото да вдигнат заплащането си и гласуваха да вземат вече между 60 и 70% от средното възнаграждение в съответното кметство. Досега заплащането им беше 30% от същата база. Единствено кметът на Борово Георги Георгиев и председателят на Общинския съвет Валентин Панайотов заявиха, че не смятат за уместно в такъв тежък за хората период да се увеличават заплатите на властимащите.
Във Ветово сагата със заплатите пък още не е приключила, тъй като кметът Георги Георгиев върна решението за увеличените възнаграждения като незаконосъобразно за ново гласуване от съветниците.
„Не съм убеден дали пак ще си вдигнат заплащането, но предстои инфарктна сесия. Не завиждам на възнаграждението на когото и да е, но то трябва да отговаря на резултатите от работата, която е свършил“, коментира за „Утро“ кметът Георгиев и обясни, че на заседанията присъстват много граждани, които слушат какви ги вършат управниците. И даде пример как през януари съветниците във Ветово са приели единствено увеличението на заплатите си, а през февруари от 20 точки са приели 2. Едва след като предложението за по-високи възнаграждения мине на сесия и стане ясно каква е волята на съветниците, кметът Георгиев ще прецени дали ще атакува решението им и в съда.