Готвачите, които приготвят ястия за световните лидери на държавите по света, обикновено предпочитат да останат в сянката на своите шефове. Веднъж годишно обаче те се събират на своя „среща на върха“, на която обсъждат последните кулинарни новости и предизвикателства пред работата за политическите лидери и държавници.

Определян като най-ексклузивният глуб за шеф-готвачи Клубът на шефовете на шефовете (Club des Chefs des Chefs) се събира веднъж всяка година от 1977 г. насам. През 2016 г. за първи път срещата се проведе в Индия, където домакин бе личният готвач на президента Монту Сайни.

„Президентите се срещат помежду си. Реших, че е добра идея да се направи своеобразна среща на Г-20 за шеф-готвачи“, заяви основателят на клуба Жил Брагар. „Ако политиката разделя хората, то добрата храна ще ги обедини“, допълни още той.

Изненадите на индийската кухня

Традиционно по време на готварските „срещи на върха“ домакините запознават своите гости с особеностите на местната кухня. Шеф Сайни тази година изненада своите колеги с рецепти като тези за голгапас и ало тики – популярни пържени закуски, направени от брашно и картофи, поднесени със сладко и пикантно чътни – вид индийски сос.

Вкусните ястия бяха представени на чуждестранните гости по време на събитие в един от луксозните хотели в Делхи, чиято цел е да пресъздаде атмосферата на уличното хранене.

„Не мога да ги заведа на улицата, защото те са чужденци. Коремите им са прекалено чувствителни“, казва Сайни за решението си да пренесе улицата в хотела.

Въпреки предпазните мерки на индийския шеф екзотиката на Делхи каза своята дума – на третия ден от срещата един от чуждестранните готвачи се е разболял, докато други също признават, че започват да усещат ефекта на индийската кухня.

„След четири дни на пикантна храна, човек започва да усеща“ ефекта, казва Фабрицио Бока, шеф-готвач на италианския президент.

Г-20 на готвачите

За шефовете годишните им събирания се шанс да обменят кулинарни идеи и да се опознаят по-добре. Те дори имат своя гореща линия – т. нар. „син телефон“, чрез който се консултират взаимно за предпочитанията на своите шефове преди официални държавни визити.

По време на срещата в Делхи „световните лидери“ сред готвачите се обединиха около важността на сезонните подправки в ястията, както и около необходимостта държавните вечери да включват по-леки и здравословни блюда.

„Търсенето на по-трайна, местна продукция става все по-важно“, коментира Марк Фланаган, главен готвач на кралица Елизабет Втора.