С наближаването на финала на „MasterChef“ летвата на очакванията се вдига все по-високо. За да я прескочат, участниците в кулинарното шоу по bTV ще трябва да проявят още по-голяма смелост и да поемат неочаквани рискове в легендарната кухня. Предстои им да създадат ястие, чиято рецепта не знаят, да участват в инфарктна отборна битка и да сготвят специалитет от Средновековието. Тежките изпитания ще отсеят петимата най-добри хоби готвачи на България, които ще продължат към финала и наградата от 100 000 лева.

Във вторник в кутиите си участниците ще открият корен от растение и ще трябва да го превърнат в главен герой на презентациите си. Перфекционистите ще се впуснат в създаването на ювелирни десерти и ще потърсят сложни асоциации между вкусовете и текстурите. Прекрасни аранжировки в стил „японска градина“ също ще впечатлят журито и ще отведат зрителите в топ ресторантите в Азия. Един от хоби-готвачите ще се отличи пред конкурентите си с елегантен кулинарен стил, граничещ с гениалност. „Виждам те като много силен претендент за титлата!“, ще възкликне Chef Силвена Роу, след като опита ястието му.

Предстоящият Master клас ще разкрие пред участниците тънкостите на сладкарското изкуство. Chef Виктория от Литва ще приготви многокомпонентен, традиционен за родината си десерт с извара, шоколад, сладолед с ким и сладко от малини. Бързината, сръчността и виртуозното темпериране ще имат ключова роля за финалния резултат. Само един от участниците ще покаже нужната комбинация от умения и ще вземе значка за имунитет.

По време на стрес теста хоби-готвачите ще трябва да приготвят тестено изделие без да знаят точната му рецепта. Сложната задача ще ги накара действат интуитивно и да търсят „тайната“ съставка, която да направи произведението им сочно отвътре и хрупкаво отвън. Въпреки старанието си, не всички ще успеят да постигнат съвършенство.

В сряда участниците ще трябва да се впуснат в инфарктна отборна битка и да приготвят основно и десерт за 14 специални гости, всички брилянтни кулинари. Предстои и елиминация в два кръга, в която талантите ще трябва да разпознаят различни кухненски помагала и да направят ястие от средните векове. Един от тях ще допусне малки грешки и ще отпадне от „MasterChef“, а журито ще обяви Топ 5 на най-добрите хоби-готвачи.