Доростолският митрополит Амвросий бе определен от Светия синод за наместник на овакантения митрополитски престол до избора на нов Русенски митрополит. Той ще трябва да организира изборите в епархията и да ръководи делата й до каноничното избиране на нов Русенски митрополит.
Решението бе взето след писмо от патриарх Неофит, в което Негово светейшество моли да бъде освободен от отговорността за владишката служба в Русе, която не е спирал да изпълнява след избора му за патриарх на 24 февруари миналата година.   
Епархийските избори в Русе ще се проведат на 16 март, когато епархийските избиратели ще трябва да определят двама епископи от предварително представената им листа. В нея ще фигурират имената на Крупнишкия Инокентий, Месемврийския Иаков, Тивериополския Тихон, Стобийския Наум, Величкия Сионий, Драговитийския Даниил, Траянополския Киприян, Браницкия Григорий и Главиницкия Йоан.
От няколко дни близки до висшия клир източници публично, но анонимно твърдят, че фаворит за митрополитското достойнство в Русе е Стобийският епископ Наум. Той е роден във Варна на 19 октомври 1968 година със светското име Наум Андонов Димитров. В църквата постъпва след отбиване на военната си служба през 1989 година, когато влиза в паралелния курс на Софийската духовна семинария в Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при СУ, по-късно специализира в Гърция и е енорийски свещеник във Велики Преслав. От 1 април 2004 година дядо Наум е назначен за главен секретар на Светия Синод, а на 17 март 2007 година е хиротонисан с титлата Стобийски епископ.
Ако изборът премине според канона, в следващата неделя, 23 март, ще бъде утвърден един от двамата избраници.
Временният наместник на Русенска митрополия Амвросий е 71-годишен и по образование е инженер-химик. Вече четири години управлява Доростолската епархия, като миналата година в неговите ръце бе поверена грижата за овдовялата Варненска митрополия след смъртта на митрополит Кирил.