Дарение на медицинска техника, дрехи, легла и консумативи получи Комплексният онкологичен център в Русе от френската скаутска организация „Международна взаимопомощ“, в която участват пенсионирани шофьори на камиони, решили да се занимават с благотворителност, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров.
Скаутите събират от френски болници излязла от употреба, но годна апаратура, легла, вакуум помпи за операционни зали, дрехи, операционно бельо за еднократна употреба, обувки и други и решават на кое болнично заведение да ги дарят. За отбелязване е, че дарението засега се прави единствено в Русе, уточни д-р Кожухаров.
Електрифицирани легла, няколко инвалидни стола, кушетки, специализирани храни за по-бързо възстановяване на пациенти, претърпели тежки коремни операции и голямо количество превързочен материал за еднократна употреба съдържат пристигналите в Онкоцентъра два тира.
Работим с тази организация от две години и за втори път получаваме дарение, уточни д-р Кожухаров. Връзката с нея е осъществена чрез хирурга в УМБАЛ д-р Алкушева, която е член на американската организация „Зонта“. При идването на скаутите в КОЦ в началото на месеца е договорено да направят връзка с френски болници, които си подменят по-тежката техника, тъй като онкоцентърът се нуждае от скенер, лапароскопска апаратура, диагностични апарати за рентгена и лъчевата терапия. За целта специалисти от КОЦ ще пътуват до посочените от скаутите болници във Франция, за да огледат апаратите и да договорят закупуването им на поносими цени.