Скулптура на голия Доналд Тръмп – милиардер и кандидат за президент на САЩ – бе продадена на търг в Лос Анджелис.

Статуята на Тръмп в пълен ръст, поставена на 18 август в Лос Анджелис (Калифорния) и по-късно демонтирана от властите, бе продадена за 21,8 хиляди долара на търга, организиран от аукционната къща „Джулиенс оукшънс” (Julien's Auctions ). Съобщението е публикувано в неделя на официалната й страница в "Туитър”, цитирано от ТАСС.

Представители на къщата не разкриват името на купувача на статуята, която според тях се е превърнала в "символ на политическия протест и е привлякла внимание по света". Първоначалната оценка на лота бе между 10 и 20 хиляди щатски долара. Статуята е поставена от американската неправителствена организация „Индеклайн” (Indecline), обединяваща артистите. Общо са поставени пет скулптури на кандидата на републиканците за президент на САЩ. Освен в Лос Анджелис, статуите са поставени почти едновременно на 18 август на обществени места в Ню Йорк, Сан Франциско, Кливланд и Сиатъл.

От „Индеклайн” уточняваха по-рано, че акцията е в знак на протест срещу участието на Тръмп на президентските избори в САЩ. "Ние сме дълбоко разочаровани, че този, който е най-сериозната заплаха за света, си осигурява пълната подкрепа на най-лековерните, а в някои случаи и фанатични граждани", заяви организацията за ТАСС.

„Индеклайн” няма да продават другите скулптури на Тръмп, освен тази, която е била в Лос Анджелис.

Скулптурите са изработени от полимери от известния със псевдонима си Джинджър, специализирал се в създаването на образи на чудовища. Скулптурът представя Тръмп в изключително лоша светлина - ярка оранжева кожа, голям корем и несъразмерни части на тялото.

Всички поставени статуи почти веднага са били отстранени от властите. От полицията в Ню Йорк тогава посочиха, че статуята е премахната, тъй като поставянето й в един от парковете в Манхатън не е съгласувано със съответните регулаторни органи.

Работата по скулптурите отнема почти четири месеца. Те са направени в един от градовете на Западния бряг, който не се уточнява. На уебсайта на „Индеклайн” е публикувано видео, което показва някои от етапите на процеса.

Представители на предизборния щаб Тръмп не коментираха акцията по никакъв начин.