Скелетът на тиранозавър рекс, живял преди около 67 милиона години е бил продаден на търг за повече от 31,8 милиона долара. Тази информация е публикувана на сайта на аукционната къща „Кристис”, предаде ТАСС.

"Кристис” постави нов световен рекорд в търговията. Тиранозавърът на име Стан беше продаден за 31 847 500 долара, гласи съобщението на аукционната къща, в която се посочва, че по предварителни оценки за Стан е щяло да бъдат платени между 6 и 8 милиона долара.

Това е един от най-завършените и добре запазени скелети на Tyrannosaurus rex със 188 кости. Фрагментите му са открити през 1987 г. по време на разкопки в Южна Дакота от палеонтолога - аматьор Стан Сакрисън. Първоначално неговата находка се считала за част от скелета на тревопасния динозавър трицераторпс и едва през 1992 г. учените стигат до заключението, че Сакрисън е открил скелет на тиранозавър.

Според експерти тиранозавърът е тежал 7-8 тона. Това е приблизително двойно повече от африкански слон. Резците му надвишават 27 см. дължина.

Досега ценовият рекорд за продажба на скелет на тиранозавър беше от 1997 г. Тогава скелетът на гигантския хищник бе продаден на търг в Чикаго за 8,36 милиона долара.