Едва 7 от 274 проби показаха нерегламентирано влагане на растителни мазнини през последните 6 месеца. Седемте несъответстващи проби са от продукт сирене на четири предприятия. На нарушителите са съставени актове и са подложени на зачестен мониторинг с взимане на проби, съобщи пресцентърът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Кои са четирите нарушители и седемте фалшиви сирена ведомството не съобщава.
Лабораторните резултати са установени по време на поредните проверки, които Агенцията извършва на млечни продукти за съдържание на немлечни мазнини. От края на месец май, инспекторите към БАБХ са взели 274 проби от млечни продукти, от различни търговски обекти от квартални магазинчета до хипермаркети във всички области на страната и обхващат всички млекопреработвателни предприятия.
Изследваните продукти обхващат всички предприятия в страната, които са 235. От тях 179 произвеждат само млечни продукти, 56 произвеждат и млечни и имитиращи продукти 56. Анализът на получените резултати показва, че четирите предприятия, в които са открити несъответстващи млечни продукти, представляват 1,7% от всичките 235 предприятия, от които са взети проби. От общо взетите 274 проби, 7 са с несъответстващи на млечни мазнини резултати, което представлява 2,6% от всички взети проби. Получените данни сочат, че на пазара в страната не се предлагат масово млечни продукти с вложени немлечни мазнини, а постоянното вземане на проби има дисциплиниращ ефект.