Петият открит урок по проект „Акробатика и здраве“ на тема „Акробатика и балет“ се проведе през уикенда в залата по акробатика в комплекс „Локомотив“. Включиха се около 20 деца и техните родители, както и младите таланти от клуба по балет „Арт Денс Класик“.
Хореографката на АК „Локомотив-Русе“ Силвия Малинова-Добрева обясни ролята на хореографията като неотменна част от спортната акробатика. Един от трите компонента на оценка на съчетанията по спортна акробатика е художественият елемент, който включва точки за хореография, разнообразие и синхрон.
След кратка практика по балет с участието на публиката се проведе тренировка по акробатика под ръководството треньорите Валери Филипов и Христина Генова. Демонстрация направи националният състезател Мартин Симеонов. В края на октомври той и партньорът му от „Локомотив–Русе“ Светослав Георгиев  ще участват в международен турнир по спортна акробатика във Варшава, Полша.
Проект „Акробатика и здраве“ се изпълнява с подкрепата на Фондация „Русе - град на свободния дух“ в рамките на кампанията „Русе - Европейски град на спорта 2016 г.“