Група от 8 сирийци и иракчани, част от които избягали от центровете в Овча купел и Харманли, а други без документи, се сдобиха с присъди от Беленския районен съд.
Шестима от нелегалните имигранти бяха освободени от наказателна отговорност и получиха по 1000 лева глоба, а двамата непълнолетни между тях бяха осъдени само на обществено порицание. Решенията могат да се обжалват.
Чужденците бяха открити на 20 септември в бус „Ситроен Джъмпер“, който съмнително бил паркиран на пресечка на пътя Русе-Бяла край Обретеник. Будни граждани решили да сигнализират за подозрителната ситуация и спрели да съобщят на патрул, дежурещ на главния път. Тогава полицаите отишли на място и при проверка се натъкнали на скритите в тайника бежанци. Тайното пространство било изградено под каросерията на буса, където бежанците трябвало да чакат легнали достигането си първо до Дунав мост, а след това и до белите държави. Отгоре върху него били сложени подвижни плоскости за прикритие. Щом обаче те се махнели, веднага се виждали налягалите като смъртници имигранти.
За подготовката и планираното нелегално превозване на бежанците шофьорът на буса - софиянецът Радослав В., направи пълни самопризнания и бе осъден доброволно на 2 години пробация.