47-годишен рецидивист от Велико Търново е задържан за постоянно в русенския арест, след като е хванат с купища пари и златни бижута, които са заработени най-вероятно от две телефонни измами. Мярката обаче може да се обжалва.
Според прокуратурата опитният престъпник, който за последно е лежал в затвора за грабеж през 2012 година, е замесен в схемите на мошениците, които се представят за полицаи. Със заучените си реплики те обясняват по телефона на пенсионерите, че са инспектори от полицията и работят за залавянето на измамници. За да успеели обаче да хванат бандитите, униформените имали нужда от техните бъдещи жертви, които да спонсорират органите на реда. Сценарий, който от полицията неведнъж предупреждават, че е абсурден и съветват всички възрастни хора да не се подлъгват по подобни схеми, най-малкото защото полицаи няма как да искат пари от граждани за каквато и да е акция.
В случая 47-годишният рецидивист е действал на 19 октомври следобед. Успял е да подмами 84-годишна жена и 68-годишен мъж, от които отмъкнал 15 227 лева, 1000 евро, 338 долара, 400 лева и бижута, между които дори златна халка. Тези пари са открити в самия търновец, който е бил на крачка да се докопа до още 25 433 лева, които жертвата му току-що била изтеглила от банка. В този момент обаче той бил заловен от полицаите, а пред състав на Русенския районен съд побързал да признае, че е част от                мошеническата схема. Ако обвинението срещу него издържи и бъде осъден, рецидивистът може да бъде наказан със затвор между 3 и 10 години.
Заедно с него се разследват още 12 вероятни съучастници, за които все още няма доказателства, че са съпричастни към измамите. Факт е обаче, че мощната телефонна атака от изтеклите дни, когато бяха отмъкнати с измами над 55 000 лева от пенсионери, е дело на мошеници от района на Велико Търново. Специфичното в тяхната усъвършенствана схема е, че звънят на набелязаните си жерти от Румъния, като ползват местни предплатени карти. Причината - румънските карти се продават на съвсем свободен режим и въобще не се регистрират. Това ги прави много трудно проследими. Още повече, че те не могат да се презареждат с нови минути за разговори, а след като се изчерпат, отиват в коша. Другото специфично за новата банда измамници е, че те са изключително брутални и заплашват жертвите си дори със смърт и продажба на органите им.