Заявили сме искане за около 800 милиона лева допълнително в бюджета за 2017 година за увеличение на заплатите в различните сфери. Това обяви вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров. Министър Владислав Горанов и екипът му са запознати с нашите искания, така че ние очакваме да видим как ще изглежда проектобюджетът в понеделник, когато ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, посочи Димитров. Според него повишаването на заплатите е напълно възможно и общата сума е реална, след като постоянно се говори как събираемостта се е вдигнала. 
Най-голямо увеличение от 25% трябва да има за социалните заведения - и за техните бюджети, и за заплатите на специалистите там, които са с висше образование, а получават по 500-550 лева месечно, каза Димитров. Поне 20 на сто трябва да се вдигнат заплатите на работещите в Спешната помощ, а увеличението на възнагражденията в здравеопазването трябва да възлезе на 250-260 млн лева. С още 10% трябва да се повишат заплатите в театри, опери, музеи и галерии. Така както извоювахме 223-те милиона в сферата на образованието, така могат да се постигнат и другите увеличения, каза лидерът на КНСБ. И увери, че в противен случай хората, които и без друго са изнервени от ниските заплати, ще излязат на протести. 
Вчера от двата най-големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ са изпратили писмо до петте национални работодателски организации с искане да се проведе лидерска среща. На нея ще обсъждаме кардинално проблемите и пътищата за тяхното решаване, основната драма е демографската катастрофа - не криза, а именно катастрофа!, подчерта Пламен Димитров. По думите му всяка година 35-40 хиляди души квалифицирани специалисти напускат страната и именно затова, а не само защото минималната работна заплата е ниска, вече няма кой да работи в държавата. 
В същото време трябва да признаем, че България е трайно на последно място в Европа по доходи, отсече Димитров. И цитира съпоставителни данни за заплащане у нас и в Румъния, които красноречиво говорят за реалността. През декември 2015 г. средните доходи в добивната промишленост в България са 751 евро, а в Румъния - 1182 евро. В преработващата промишленост българските доходи са 408 евро, докато румънските - 608, в производството на текстил румънките вземат 507 евро, българките - стотина евро по-малко, а при шивачките у нас жените получават 289 евро, докато в Румъния вземат 402 евро. Най-драстична е разликата в производството на лекарства - 1118 евро за Румъния при 510 евро за България, посочи Димитров. 
Вчера той и екипът му посетиха четири русенски предприятия, които са включени в проекта на КНСБ за достойни условия на труд в големи предприятия, които ще предадат своя опит на малки и средни фирми. От Русе са избрани „Витте Аутомотив“, „Маркам“, „Каолин“ и „Дунав прес“, които ще запознаят със своите добри практики свои колеги в по-малки фирми.