Противотанков гранатомет РПГ 22 намери до пластмасови отпадъци зад гаражи до бл.5 в „Дружба 3“ жена и го отнесе сама до Центъра за спешна медицинска помощ, който се намира срещу жилищния блок. На място пристигна патрул на Първо РПУ, който огради оръжието със сигнална лента до идване на служители от служба „КОС“ към ОДМВР.
На страшната находка се натъкнала 64-годишна русенка вчера малко след 12 часа, докато се прибирала в съседната до блок 5 жилищна сграда и за по-направо минала покрай гаражите. Още като видях металната тръба с мерник върху нея, разбрах, че това е гранатомет, тъй като съм дъщеря на полковник от армията и познавам тези противотанкови оръжия. Освен това владея руски език и прочетох надписа върху него как да се използва, което вече ме убеди, че не съм сбъркала в преценката си, каза пред „Утро“ жената, която пожела пълна анонимност.
Тъй като гранатометът нямал боеприпас, тя го сложила на рамо и го отнесла при медиците, за да го предадат на полицията. По-късно ройонът бе щателно претърсен от служители на МВР, които не откриха заряд за РПГ-то.
До тези гаражи често идват наркомани, за да се дрогират и нищо чудно те да са го донесли, а като са разбрали, че не става за продаване, са го захвърлили, за да си нямат главоболия в пункт за вторични суровини, предположиха живеещи в блок №5. 
Как обаче толкова опасно оръжие се е озовало в ръцете на наркомани или клошари, ако въобще тази версия издържи, не е ясно. РПГ 22 е един от ефективните начини за обезвреждане на танкове, а извън армията - за така обичаните от т.нар. добре облечени бизнесмени на бронирани автомобили.
Тепърва ще се изяснява произходът на гранатомета - дали е от въоръжението на Българската армия или е внесен нелегално от бившия Съветски съюз или друга страна. Оръжейните лаборатории ще установят и дали е използван.