Премиерът Бойко Борисов заяви, че кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева няма да бъде подкрепена от ДПС, тъй като движението иска да изтъргува гласовете си срещу участие във властта.

"Този, който ги вземе, трябва да обещае, че ще управлява заедно с тях. Те са го заявили много ясно на висок глас. Ако не победим, следващият сценарий е отново моделът "Орешарски” с друг премиер. А може и самият Орешарски да се върне за премиер на новата коалиция”, заяви Борисов пред Нова телевизия. 

Той обясни, че е поискал среща с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който му е обяснил, че ”искат да участват във властта официално през парадния вход”.

”Няма да се борим за гласовете на ДПС… ГЕРБ И ДПС не могат да управляват заедно”, каза Борисов.

”Пеевски не го знам изобщо. Ако имам нещо общо с него, ДПС ще ме подкрепя”, добави той.

Борисов сравни Ахмед Доган с аржентинския футболист Лео Меси от Барселона.

”Ахмед Доган финтира като Меси българските политици и те не знаят какво да правят. Меша ги”, посочи Борисов.

Радев - новият "Орешарски"

Той обясни и новия финт на Доган.

”Доган изкара Орешарски и така ще преброи сега колко гласове има. Той познава изкушенията на българите, народопсихологията. Не приемам договорка с тези гласове, изкушението сега е при БСП”, каза Борисов.

По думите му кандидатът за президент на БСП, но издигнат от Инициативен комитет - Румен Радев, ще бъде новият ”Орешарски”.

Същите приказки говореха и за Орешарски, безпартиен, може да управлява, а след това ще е зависим, каза Борисов.

"ДПС познава тези, от които зависи Радев да стане Орешарски №2. Неслучайно и Бареков го прибраха пак да обиколи студията. Неуспешно, но той продължава да е в тази схема”, посочи премиерът.  

Той се обяви категорично против предсрочни избори следващите години и коментира, че е убеден, че Цачева ще спечели президентските избори.

Борисов посочи още, че съветът му към ДПС на втория тур на президентските избори да подкрепи онзи кандидат, който ще му даде излаз към властта, не е бил разбран правилно.

"Хубаво е, когато говоря да ме гледате, защото някой път интонацията, иронията и препратките дават възможност да стигнеш до по-правилния изказ", добави премиерът.

Той коментира обявената подкрепа от ДОСТ за кандидата на ГЕРБ с думите, че няма по-лошо от непоискано добро.

"Избързаха ДОСТ, създаде се възможност за приказки, които нямат общо с действителността", каза Борисов.

Предсрочни избори ще доведат до катастрофа

Toй коментира, че с Реформаторския блок  "е лошо, но без тях е още по-лошо" и не иска нов партньор в управлението.

"Съветвам БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина, защото ще изпаднем в тежка ситуация. БСП и ДПС са основните фактори, но хората не са забравили зулумите, които направиха. Те нямат кадри. Предстои председателство от януари 2018 г., това е нещо много трудно, една година няма да стигне“, каза премиерът.

Според него предсрочни избори биха довели страната до катастрофа.

Борисов каза още, че е направил всичко възможно да има един кандидат за президент в дясно и продължи атаките срещу ДСБ. Той обвини персонално лидерът на партията Радан Кънев и зам.-председателят й Атанас Атанасов за липсата на единен десен кандидат.

”Министър Ненчев ми е свидетел - направих всичко възможно да има един кандидат в дясно. Щяхме да победим по-лесно. С него говорихме, че от ГЕРБ можем да дадем кандидат за президент, те да дадат вице. Той каза, че всички са съгласни, но понеже Радан и Атанасов искат да им се обадиш лично и да им го предложиш и тогава да се съгласят.

”Обадих се на Атанасов, той каза, че ”има хляб” в това. После на Радан, а той в Австрия на екскурзия, каза искам, ама съм зает, като дойда в сряда ще се обадя, вечерта ще се видим. И аз си мисля, че действително става. В сряда сутрин гледам пресконференция Атанасов и Радан Кънев обясняват как по-лошо от ГЕРБ няма. Канцелирах срещата и приключих”, обясни премиерът.

След като в края на седмицата обвини ДСБ, че са провалили кандидатурата на Росен Плевнелиев за втори мандат, в понеделник Борисов разказа друга версия.

”С Плевнелиев имахме много честен и мъжки разговор – обясни ми, че по лични причини не се чувства достатъчно убеден за втори мандат и това го бяхме говорили няколко месеца по-рано. Една единствена грешка е имал към ГЕРБ през целите тези години, когато каза, че без ГЕРБ може да изкара повече. Не беше честно към партията”, каза още премиерът.