Президентът трябва да бъде откровен европеец и атлантик - ДОСТ ще подкрепи кандидатурата на г-жа Цецка Цачева за предстоящите избори, заяви Лютви Местан, предаде репортер на БГНЕС.

Ще дадем тази подкрепа без да е поискана, добави Местан. Защото не разбираме политиката като сделка и търгашество, продължи той.

Най-важното предизвикателство за страната ни все още не е в центъра на политическите дебати, продължи той - става въпрос за посоката, в която ще се развива България в новите геополитически реалности. Смятаме, че България трябва да се развива като евроатлантическа държава. Ние смятаме, че президентът атлантик трябва да има ясна позиция и да заяви, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати, когато тя се оттегли от Крим, защото това е най-бруталното нарушаване на международното право, каза той.

За нас в тази част на света изборите са незаконни – не чух нито един от кандидатите да се произнесе по този въпрос, заяви Местан. Разбира се, че външната политика на България трябва да има балансирани позиции, но не като неутрална страна, а като такава член на ЕС и НАТО. Нито един от кандидатите за президент не покрива тези изброени три критерии и затова е естествено да се насочим към последното квадратче „не подкрепям никого”, но новината е, че няма да направим това, няма да бъдем партия на бойкота, а партия на активното участие в тези процеси, подчерта Местан.

Изключено е да подкрепим, когото и да е от левите кандидати, отбеляза той. Остават кандидатите на дясното – не е възможно да подкрепим г-н Трайчо Трайков, въпреки че бях впечатлен от ТВ дебатите, в които участва той. Но той е представител на коалиция, която носи вина за вкарването на българските крайни националисти в управлението, определени от Съвета на Европа като фашистки. Г-н Трайков е кандидат на коалиция, която вместо да заяви категорична позиция за защита на правата на гласоподавателите в чужбина, те образуваха съюз с ПФ и като следствие ограничението за образуване на секции бе премахнато само за страни от ЕС. Те носят отговорност за това, смята Местан. Очакваме бъдещият президент да бъде институционален и да помогне за промяна в българската Конституция , да се мине заради актуалните проблеми и през ново ВНС, каза той.