„Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес. Евроатлантическият път на България е без алтернатива и нашата страна получава само ползи от него. Ако бъда избрана за президент, ще отстоявам тази ценностна ориентация“.

Това заяви по бТВ кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, излагайки своите основни послания.

Тя обясни, че кампанията на ГЕРБ е водена само в рамките на субсидията, която получава партията. „Ние сме популярни, финансите ни са прозрачни и винаги ги отчитаме“, каза Цачева.

Тя заяви, че битката, която ще води, ще бъде за интересите на българските граждани винаги.

„Като представител на дясна партия аз съм носител на евроатлантическите ценности. Моята външна политика ще бъде балансирана и активна, но в рамките на евроатлантическата ни ориентация“, подчерта Цачева.

„Не бива да се правят компромиси с националната сигурност, които гарантират сигурността на българските граждани. Охраната на границата на България, която е и граница на ЕС, ни задължава да бъдем отговорни и към европейските граждани“, каза тя, отговаряйки на въпрос какви компромиси трябва да се направят с националната сигурност.

Цачева заяви, че изграждането на ограда по границата е само един от елементите за защита, но също така България разчита и на европейската солидарност. „Институциите са на мястото си. Силният глас на България се чува в европейските институции“, каза тя и омаловажи данните на МВР от миналата седмица, от които става ясно, че имаме над 50% ръст на влезлите незаконни мигранти у нас.

Цачева категорично заяви, че подкрепя позицията на българското правителство по екстрадирането на 7 турски граждани в Турция, за което научихме от медиите в южната ни съседка. „Когато не е спазен закона, това трябва да се случва. Подкрепям позицията на българското правителство“, заяви Цачева.

Тя определи като спорно и много трудно споразумението с Турция за мигрантите. Според нея благодарение на това споразумение е спомогнало за намаляването на мигрантския натиск към Европа и съответно към България.

“Имам самочувствието, че съм взимала политически решения и мога да бъда главнокомандващ“, подчерта Цачева и добави: „Готова съм да бъда президент, това включва и главнокомандващ на българската армия. Това трябва да включва и политически решения. Военното решение е когато дипломацията е претърпяла провал. Ще се опирам и на експертизата на адмирал Манушев“.

Тя се обяви за модерна и професионална армия в рамките на силите на НАТО с надежда към обща армия на ЕС.

Икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани. Ще настоявам българската дипломация да участват в изготвянето на обща позиция в ЕС за тяхната отмяна. Ако това е невъзможно, ще настоявам България да получи компенсации, подчерта Цачева. В същото време смята, че анексията на Крим е грубо нарушение на договореностите след Втората световна война. За нея Крим е част от Украйна.

По отношение на политиката спрямо Турция, Цачева смята, че за да паднат визите за тази страна, Анкара трябва да изпълни всички изисквания на Евросъюза.

„Ще положа клетва като президент на парламентарна република“. Така кандидатът на ГЕРБ отговори на въпроса дали е за президентска република. Попитана какво мисли за промените в Изборния кодекс, които се правят по време на кампания и само 3 седмици преди президентския вот, тя каза: „Не подкрепям промени в последния момент“.

Цачева смята, че българските партии трябва да бъдат субсидирани. Тя подкрепя задължителното гласуване.

На въпрос дали на втория тур ще разчита на гласовете на ДПС, Цачева отговори: „Ще разчитам на гласовете на българските граждани, без да ме интересуват техните политически. Искам посланията да стигнат до най-голям брой български граждани. Ще работя с партиите, аз съм за плурализъм“.

Тя даде следната оценка на работата на досегашния президент Росен Плевнелиев:

Той имаше сложен мандат и се справи добре със създаването на двете служебни правителства. Историята ще даде оценка за неговата работя.

Попитана дали се срамува от нещо, Цачева заяви категорично: „От нищо не се срамувам в моето минало. Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но и не се гордея“. Тя определи това си членство като младежки избор.

Цачева заяви, че трябва да стане президент, за да продължи България да бъде фактор на стабилност, за да продължат реформите и страната ни да остане в евроатлантическото семейство.