Двоен е ръстът на регистрираните русенски сдружения на собствениците, които кандидатстват за безплатно саниране по Националната програма за енергийна ефективност. От началото на 2016 г. има подадени 62 заявления за интерес и финансова помощ, докато за цялата 2015 година те са 32.    

Това показва актуализираният към 18 октомври регистър за изпълнението на националната програма, който впрочем не беше обновяван от края на юли, което навяваше на мисълта, че русенци вече не участват толкова активно в програмата. Цифрите обаче доказват точно обратното.
Русе може да се похвали с 88 одобрени сдружения, като 84 от тях вече са подписали с общината. Последните два контракта са от вторник и са за блок „Тинтява 2“ на ул. „Духовно възраждане“ 33 и кооперацията на ул. „Църковна независимост“ 4 и 6. За 82 от заявленията е изпратено и искане за сключване на тристранен договор между общината, Българската банка за развитие и областния управител, но там движение няма от февруари. Обичайното обяснение за забавянето вече девет месеца е напливът на заявления в банката, които се обработвали поетапно. Всъщност сключените тристранни договори са 29, като в тази бройка влизат блоковете, които вече са санирани, такива, по които в момента текат ремонтни дейности, и още 10 кооперации, по които предстои да започне същинско саниране. А иначе заявленията на още три сдружения на собствениците се обработват, като одобрение очакват блокове 118, „Синчец“ и „Каблешков“. Прави впечатление обаче, че за октомври все още няма нито едно подадено заявление за интерес и финансова помощ по програмата за саниране за разлика от отпускарския август, когато има 11.