Хванаха близо 24 килограма кокаин за около 4,5 млн. лв., съобщи говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на БГНЕС.

Пред медиите бе извършено оглед на веществено доказателство. Взе се материал от единият от пакетите от разследващите митнически инспектори и се направи нарко-полеви тест за да покажат как се установява видът на наркотика. На това процесуално следствено действие присъстваха и експерти и поемни лица.

Вчера – 18 октомври, в 9.30 в митнически пункт Калотина в товарен автомобил с турски регистрационен номер, натоварен с метални части за вагони в Германия за Турция е открит кокаина. Шофьорът е 37-годишен турски гражданин. „Митническите служители селектират на база на анализ на риска този автомобил, извършват рентгенова проверка. В резултат на което попадат на кокаина”, каза Розалия Димитрова – директор на Агенция „Митници”. При проверката служителите откриват един пакет в леглото в кабината, след това в кухините на кабина още 20 пакета. Така общото количество от 21 пакета е точно 23, 656 кг.

Започнато е досъдебно производство за контрабанда. На шофьора, който е пътувал, е повдигнато обвинение. Той е задържан до 72 часа, а прокуратурата ще поиска от съда постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.