Харчим 400 лв. за подготовка на колата за зимата

Не повече от 10% от шофьорите си купуват нови гуми, твърди Кирил Кирилов, зам.-председател на Съюза на автосервизите в София. Пред „Монитор“ той обясни още, че не е подходящо да има нови и стари на един автомобил, защото старите може да променят траекторията на колата, дори да не са сложени на носещите колела. Специалистът обясни още че е важно да се гледа не само грайферът, но и материалът на гумата. Кирилов е категоричен, че е по-добре нова гума - независимо от материала, отколкото втора употреба. Една от причините при зимните гуми например е че след втората година грайфер може и да има, но като материал няма нужното качество. Проблем в България са гумите втора употреба, които се внасят и се ползват масово, посочи Кирилов. Той добави, че се

вкарват възможно най-евтините, което води до проблеми

Около 400 лв. ще ни трябват, за да подготвим автомобила си за зимата. Такива харчове трябва да си предвидим, ако трябва да си купим и сменим гумите, да подновим антифриза, както и да отидем на сервиз, за да ни проверят колата, каза Кирилов. Парите са приблизителни, за среден клас автомобил. Харчовете може значително да нараснат, ако возилото е по-висок клас, както и ако има нужда и от други смени по колата, например акумулатор. Нова батерия на колата може да ни струва около 100 лв., а тя трябва задължително да бъде замерена в началото на студените месеци.

Други важни елементи, на които трябва да се обърне внимание преди зимата, са спирачки, отоплението - не само в колата, но и на предните и задни стъкла, както и чистачките, освен

това трябва да се видят и дали светлините са добре регулирани

Това съветва инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти. Експертът препоръчва още да не се чака да падне първия сняг, а водачите вече да започнат смяна на гумите си. По думите му сцеплението на летните гуми под 10 градуса не е добро и те стават опасни. Това може да доведе не само до задръствания, но и до подхлъзвания и катастрофи.

Карането със зимни гуми ще бъде по-точно регламентирано от следващата година. Това ще стане с промени в Закона за движение по пътищата, които се очаква да влязат в сила още в началото на 2017 г. Според тях трябва да има гуми за зимни условия при сняг и лед или гуми с вериги, обясни Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия. Той уточни, че с регламента се вменява на водача да се съобразява с условията на пътя и метеорологичните условия. Срокът, в който да се слагат зимни гуми, отпада, защото ако се запише, той ще важи за цялата страна, но в един и същ момент например в Сандански може да е 15 градуса, а във Видин да вали сняг. Промените в закона вече са приети от комисията. Очаква се след президентските избори да влязат за обсъждане в пленарната зала.