Ценителите на високото изкуство в литературата и киното ще имат удоволствието да си припомнят световни шедьоври от недалечното минало. Това ще стане от 24 до 28 октомври, когато известният български режисьор Коста Биков ще покаже пред русенската публика пет филма, заснети по прочути литературни творби. Кинолекторията „Екранизирани романи от световната класика“ ще се състои в зала „Европа“, като началото на всяка от прожекциите, предшествани от въведение от Коста Биков, е в 18 ч. Филмовият празник е в рамките на Дните на Канети, организирани от общинското предприятие „Русе арт“. Входът е безплатен. 
В понеделник зрителите ще видят „Магьосникът от Оз“ - направен през 1939 година от режисьора Виктор Флеминг по книгата на американския писател Линам Франк Баум, излязла в Чикаго през 1900 г. В главната роля е звездата от първата половина на 20 век Джуди Гарланд.
На 25 октомври ще бъде прожектиран филмът „Строго охранявани влакове“ на режисьора Иржи Менцел, който е заснел лентата по едноименната книга на чешкия писател Бохумил Храбал - продължител на Хашековата разказваческа традиция. Филмът е носител на „Оскар“. 
Ден по-късно предстои истински празник за киноманите с „Конформистът“ на Бернардо Бертолучи. Филмът по едноименната книга на Алберто Моравия и с Жан-Луи Трентинян и Стефания Сандрели в главните роли е заснет през 1970 г. като копродукция на Италия, Франция, ФРГ. В четвъртък прожекцията е на „Жесток романс“ на режисьора Елдар Рязанов по пиесата на Александър Островски „Без зестра“. В ролите зрителите ще си припомнят младите Алиса Фрейндлих, Никита Михалков, Лариса Гузеева.
Киноприключението ще завърши на 28 октомври с българския филм „Иконостасът“ от 1969 г. по романа „Железният светилник“ на Димитър Талев. Режисьори са Христо Христов, Тодор Динов, а ролите изпълняват Димитър Ташев, Виолета Гиндева, Емилия Радева и др.