Извоюваната преди шест години профилактика на денталното здраве е голям успех за подрастващото поколение, защото се откриха деца с много лоша заболеваемост на зъбите, каза на пресконференция вчера управителят на Центъра по дентална медицина-1 д-р Цветанка Доганова. Основен елемент от нея е безплатно поставяне на силанти /специални защитни покрития - б.р./ на шестте зъба, които най-рано поникват в устата на децата след 5-годишна възраст и най-рано образуват кариеси.
В началото на програмата за безплатно силантиране на шестте дъвкателни зъба е обхванала 460 деца на възраст от 5 до 8 години от Русе и селата. Тогава се е забелязал спад на кариесите в защитените зъби на малчуганите. Тази година силантирането е разделено на три етапа и се провежда в почти всички русенски училища, в Юделник, Просена, Ново село, Екзарх Йосиф, Бяла, Борово и в Ценово. Първият е минал от 15 септември до 15 октомври. 11 стоматолози са прегледали 600 деца, обхванати са 170 със здрави зъби, на които са поставени 600 силанти. Вторият етап течe от 17 октомври и ще продължи до края на месеца, а третият обхваща периода 2-20 ноември, когато програмата за тази година приключва.
Процесът е доста сложен, защото за поставяне на силанти е необходимо писмено разрешение от родителите, посочи д-р Доганова. В училищата, където има зъболекарски кабинети, процедурите се извършват на място, останалите деца се водят в Центъра по дентална медицина 1 от родителите или с организиран транспорт от селата.