Президентът на САЩ Барак Обама искал да изпрати кандидатката на Демократическата партия за поста президент Хилари Клинтън на обстойни медицински изследвания във военна болница, пише в статия във в. „Вашингтон таймс” бившият главен редактор на сп. „Ню Йорк таймс магазин” Едуард Клайн.

„Личният лекар на екс държавния секретар заяви, че Клинтън е напълно здрава, но по данни на мои източници в Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама и старшият му съветник Валъри Джарет са на обратното мнение”, посочва Клайн, написал няколко книги за Клинтън.

Клайн изтъква, че Обама и Джарет били толкова притеснени за здравето на Хилари, че наскоро й предложили да я изпратят на медицински изследвания във военната болница „Уолтър Рийд”.

Президентът настоявал за „пълна поверителност” на посещението.

Бившата първа дама обаче отклонила предложението „заради опасения, че ще изтичането на информация в медиите ще нанесе съкрушителен удар на предизборната й кампания”.

Въпреки това, Хилари Клинтън е ходила в нюйоркската презвитерианска болница. Тя влязла през служебния вход, за да не я забележат.

Макар че Клинтън поискала от лекарите си да не разкриват истината за здравето й, те разказали на Клайн, че пациентката страда от сърдечна аритмия и има проблем с клапите на сърцето.

Открили са й също хронично ниско кръвно налягане, нарушено кръвообращение и вродено предразположение към образуване на тромби и припадъци.

Лекарите препоръчали на 68-годишната Клинтън да си направи операция за поставянето на сърдечна клапа. Хилари обаче отказала от страх, че това ще има „негативни политически последици” след като пресата го разгласи.

Тогава й предписали лекарства, които я карали да се чувства сънлива и уморена, започнали да предизвикват и честа загуба на съзнание.

Клайн пише, че приятелите на Клинтън много добре занаят, че тя страда от силно главоболие, заспива докато учи речите си, често се спъва и пада у дома си.

„Клинтън моли помощничката си Хама Абедин да й прави масажи на раменете и да й слага студени компреси на врата и на главата”, съобщава Клайн.

Членовете на екипа й, които са наясно със състоянието й, „максимално изчистват графика й”.

Те дори препоръчали на Клинтън да не повдига въпроса за здравето на съперника й на първичните избори Бърни Сандърс, който е на 75 години, защото това можело да „привлече нежелано внимание към нейното собствено състояние”.