Новото обстоятелство от днес е, че прокурорът е разпоредил и е издал постановление двамата обвиняеми по сделката за АЕЦ "Белене" да не напускат страната без негово разрешение. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Арнаудова посочи също, че при определяне на тази мярка прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. Двамата обвиняеми са заявили, че не разбират обвинението.

Относно това, защо сега се повдига това обвинение след като договорът е от 2007 г. и няма ли опасност да изтече давността, Арнаудова обясни, че няма опасност за давността. "Престъплението, за което е повдигнато обвинение предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение.

Забавянето на повдигането на обвинение, обясни още Арнаудова е, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, времето когато е била извършена сделката до настоящия момент е твърд дълъг период, което допълнително е забавило разследването, но доказателствата са достатъчни.

Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.

В петък на 14 октомври Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение и е привлякла като обвиняеми две лица, които са били и в момента са бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания. Става дума за Любомир Велков и Мардик Папазян. Обвиненията срещу тях са заради подписаните договори и заради това, че "са поели задължения, които надхвърлят естествените и нормални договорни отговорности". Арнаудова съобщи, че "липсва дадено разрешение от едноличния собственик на капитала на НЕК, който е министърът, което е абсолютно задължение по закон и по правилник".

Тя заяви, че обвинението, което е повдигнато е за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за предприятието. Вредата е в размер на повече от 77 млн. евро, тъй като в договора, който те са сключили с изпълнителния директор на "Атомстройекспорт", са приели за сметка на НЕК да бъдат всички разходи по транспортиране на оборудването на АЕЦ "Белене" до Русия.

Става въпрос за част от оборудването, което е било на територията на АЕЦ "Белене", което е било продадено обратно на "Атомстройекспорт" като стойността, на която са се договорили е 164.78 млн. евро. Приспадайки разходите, които са поети за сметка на НЕК, на практика сме продали оборудването, по силата на този договор, на половин цена.