Предложихме да отпадне ограничението за 35 секции, но само за държави-членове на ЕС. Това заяви Данаил Кирилов, който заедно със свои колеги от ПГ на ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Другите две важни неща, залегнали в тяхното предложение са в една секция да има повече от една урна за гласуване и третата промяна е свързана с т. нар. квадратче „за никого не гласувам”. Който е зачеркнал квадратчето, то това ще бъде взето като действителен глас за всички видове избори.

Смятаме, че с възможността в секциите да има повече от една изборна урна силно се снижава възможността да има затруднения по скоростта на гласоподаване, поясни Кирилов. Примерно, в САЩ нямаме претенция за повече секции от тези, които са установени в действащата норма, каза той. По отношение на Канада и Австралия също нямаме по-голям брой заявления за образуване на повече от лимита избирателни секции, нито очакваме да има такава необходимост. В Турция, доколкото съм информиран, ситуацията е сходна. Ако там е имало някакво ограничение в секциите, то е минимално и е било чисто организационно, т.е. там са постъпили заявления за около 40 секции, като част от тях не са отговаряли на изискванията. Ако има някакво прегрупиране на гласоподавателите, то е изцяло в рамките на нормалното, подчерта Кирилов.

Специализирани международни организации като Венецианската комисия и ПАСЕ са обследвали в края на пролетта и началото на лятото ИК и са били доволни от текстовете, за които са се произнесли, че зачитат правата на избирателите, отбеляза Кирилов. За хипотетична ситуация, при която броят на гласувалите с отбелязване на квадратчето „не подкрепям никого” събере максимален брой, по-висок от гласовете за първите двама кандидати за президент, то управляващите от ГЕРБ ще се съобразят с отрицателния вот и с нагласите на хората. Така отговори Кирилов на въпрос на медия. На балотаж отиват реални кандидати, за които е гласувано позитивно, подчерта депутатът от ГЕРБ. Негативният вот се зачита, но той не може да участва в състезанието между кандидатите. Който има един глас повече той е победител между първите двама, обясни Кирилов.